top of page

Tvätta Sidensatin & Polyestersatin på bästa sätt:



Satin vävda sängkläder och håraccessoarer kräver lite extra omsorg för att behålla sin kvalité och livslängd. När du shoppar hos Sateljé medföljer alltid tvättrådskort med tvättråd, tvätt instruktioner och tips anpassade efter det material du beställt.

I denna text får du förklaring till alla tvättrådssymboler som finns på Sateljés tvättrådskort tillsammans med mer information om hur du ska tänka när du väljer tvättmedel och sköljmedel för polyestersatin & sidensatin.


1. - Vad betyder alla tvättrådssymboler?

Nedanför hittar ni förklaring till alla tvätt symboler som finns med på Sateljés tvättrådskort.


Skonsam fintvätt: Denna tvättbalja med ett streck under indikerar att man ska välja ett skonsamt maskinprogram på sin tvättmaskin, exempel "Fintvätt" eller "Handtvätt" med max 30grader.

Handtvätt: Denna tvättbalja med en hand inuti betyder att textilen måste handtvättas för att behålla sin kvalité. Vid handtvätt rekommenderas ljummet vatten. Ingen maskintvätt. Observera att maskintvättsprogrammet "Handtvätt" kan fungera i nödfall men var beredd på att textilen kommer tappa sin kvalité snabbare och få minskad livslängd.




Ej torktumling: Denna kvadrat med ett kryss betyder ej torktumling. Textilen får inte torktumlas eftersom att det kommer tappa form, kvalité och livslängd.




Hängtorkas: Denna kvadrat med en båge i betyder att textilen ska hängtorkas. Observera att aldrig låta något torka i direkt solljus då solens UV-strålar kan bleka tyget.





Plan torkas: Denna kvadrat med ett minustecken i betyder att textilen ska plan torkas. I vissa fall kan hängtorkning också fungera. Du får själv avgöra vilken metod som ger tyget minst rynkor. Observera att aldrig låta något torka i direkt solljus då solens UV-strålar kan bleka tyget.





Låg temperatur: Detta strykjärn med en prick inuti betyder att textilen tål att strykas med låg värme, max. 110grader. Går bra att använda ånga om det underlättar med att få bort rynkorna i tyget. (Antalet prickar i strykjärnet representerar olika temperaturer)





Medel temperatur: Detta strykjärn med två prickar inuti betyder at textilen tål att strykas med medel värme, max. 150grader. Går bra att använda ånga om det underlättar med att få bort rynkorna i tyget. (Antalet prickar i strykjärnet representerar olika temperaturer)





Ej blekning: Denna triangel med ett kryss betyder att textilen inte tål att blekas med blekmedel.





Ej kemtvätt:

Denna cirkel med ett kryss betyder att textilen inte tål att kemtvättas. Endast vanlig maskintvätt rekommenderas efter anvisningar.


2. - Vilket tvättmedel ska man välja?

Olika material behöver olika vård och därför även olika tvättmedel. Använd alltid tvättpåsar för att förhindra onödigt slitage och förlänga livslängden. I början rekommenderas att tvätta enskilt tills det slutat färga och därefter färg sortera varje tvätt.


  • Till polyestersatin går det bra att använda de flesta kulör tvättmedel så länge dem inte innehåller blekningsmedel. Kulör tvättmedel brukar inte innehålla blekningsmedel då det kan förstöra och påverka textilens färg. Tvättmedel för vit tvätt brukar ofta innehålla blekningsmedel för att få bort missfärgningar och för att bevara plaggen - dessa tvättmedel passar inte till polyestersatin. Exempel på bra och effektiva tvättmedel utan blekningsmedel är: Washologis "SPORTTVÄTT" som får rent textilen redan vid 30grader. Eller ett naturligare alternativ från Washologi; "ORGANISK TVÄTT" som är ett biologiskt nedbrytningsbart och klimatneutralt tvättmedel utan blekningsmedel. Billigare alternativ på bra och effektiva tvättmedel utan blekmedel är: - Alla flytande tvättmedel från Grumme, - Alla flytande kulör tvättmedel (inte för vittvätt!) från Via och A+ (F.d Ariel) - Nuetrals tvättmedel för både färgad- och vittvätt. Alla dessa tvättmedel fungerar utmärkt för polyestersatin och finns att köpa i de flesta matbutiker och lågpris varuhus.

  • Till sidensatin är det ett enzymfritt och tvättmedel utan blekmedel som gäller. - Varför enzymfritt tvättmedel? Enzymernas uppgift i tvättmedlet är att bryta ner proteinbaserat smuts. Silke som sidentyg är vävt av, består av proteiner. Om du använder ett tvättmedel med enzymer nä tvättar sidensatin kommer enzymerna bryta ner proteinfibrerna i tyget och försämra kvalitén samtidigt som livslängden förkortas betydligt. De flesta fintvättmedel brukar vara anpassade för skörare textiler som siden, ull, linne, ylle m.m. och därmed inte innehålla varken blekmedel eller enzymer men var uppmärksam när du väljer tvättmedel. Exempel på bra och effektiva enzymfria tvättmedel utan blekmedel: Washologis "FINTTVÄTT" som är framtaget för att passa textiler som siden som kräver extra vård. Tvättmedlet innehåller lanolin och silkesextrakt som vårdar, mjukgör och återfettar fibrerna i tyget vilket bevarar kvalitén och livslängden. Utan blekmedel. Billigare alternativ på tvättmedel är: - Grummes "FINTTVÄTT" och "HANDTVÄTT" - Y3:s flytande fintvättmedel, - Skonas Fintvättmedel, - Änglamarks fintvättmedel, - Mulieres Naturliga tvättmedel - och Sodansans "Color Sensitive" och "Ull & fint" tvättmedel som alla finns i de flesta matbutiker, lågpris varuhus och apotek eller online. Hederlig galltvål fungerar utmärkt att tvätta sidensatin med. Finns också att köpa på de flesta matbutiker, apotek eller online.



3. - Vilket sköljmedel ska man välja?

Ett sköljmedel minskar statisk elektricitet och rynkor samtidigt som lämnar efter sig mjuka textiler med en god och fräsch doft. Dock har många traditionella sköljmedel även negativa effekter.

  • Till polyestersatin: Om du vill använda sköljmedel rekommenderas främst ett naturligt sköljmedel som exempel ättika eftersom att de flesta traditionella sköljmedel bryter ner syntetfibrer samtidigt som det kan täppa igen tygets porer och "andningshål" vilket försämrar tygets andningsförmåga, det vill vi inte! Dessutom är många konstgjorda sköljmedel stora miljöbovar som innehåller massa små mikroskopiska kemikalier som inte går att sila bort. TIPS! För god och fräsch doft: Droppa några droppar av valfri eterisk olja på en trasa/tygbit och lägg i tvättmaskinen med tvätten. Ättika neutraliserar illaluktande lukter samtidigt som den eteriska oljan kommer lämna textilen dofta fräscht och gott. Textilen kommer inte lukta ättika (även om du inte använder eterisk olja), var inte rädd! - Vill du inte använda ättika? Tips på några bra och effektiva sköljmedel till polyestersatin: ● Washologis sköljmedel "SPORT" som inte täpper igen tygets porer och "andningshål". Fri från blekmedel och färgämnen. ● Alla sköljmedel från Ecover och Bio D. Deras sköljmedel är naturliga och bryter inte ner syntetfibrer med onödiga kemikalier samtidigt som de är miljövänligare.


  • Till sidensatin: Sidensatin som först och främst ska handtvättas gör att man ofta inte använder sköljmedel, men man kan även här blanda i en skvätt ättika (eller vinäger) i vattnet för att neutralisera illaluktande lukt tillsammans med någon droppe av valfri eterisk olja om man önskar att det ska dofta gott och fräscht. - Vill du inte använda ättika? Tips på bra sköljmedel för sidensatin är: ● Lily's Eco Clean Naturliga sköljmedel som är ett enzymfritt sköljmedel utan blekmedel, optiska vitmedel, färgämnen eller syntetiska doft- och parfymämnen. Passar utmärkt till sidensatin. ● Washologis sköljmedel "FIN" som är framtagen för bland annat sidentyg. Sköljmedlet innehåller silkesextrakt som fibrerna i tyget och bevarar livslängden och kvalitén. ● Eterisk olja, det går superbra att endast droppa några droppar eterisk olja om vill att det ska dofta gott men man vill skippa ättikan.


På alla Sateljés nya tvättrådskort som medföljer finns en QR-koden. Om du skannar QR-koden hänvisas du till denna text för att alltid ha texten nära till hands när det behövs.

Om du har tappat bort ditt tvättrådskort kan du alltid kontakta satelje via mejl (satelje@hotmail.com) eller via meddelande på sociala medier som instagram och facebook så får du ett nytt tvättrådskort digitalt.


Alla länkar i denna text är helt och hållet tips länkar, inga länkar är på något sätt sponsrade.

725 visningar0 kommentarer
bottom of page